2. Laat de rijken meer betalen, de armen minder

Zodra bedrijven hun winsten niet meer naar andere landen kunnen verplaatsen, wordt het een stuk lastiger voor de rijken om – via die bedrijven – belasting te ontwijken. En dan is het tijd voor een vermogensbelasting. 

Die is nodig, zegt belastingexpert Gabriel Zucman, omdat de allerrijksten vaak maar weinig inkomstenbelasting betalen. Die laten hun rijkdom namelijk vaak gewoon in hun bedrijven en andere bezittingen zitten, in plaats van ze om te zetten in geld.

Bovendien maakt een vermogensbelasting het belastingstelsel progressiever. Nu betaalt de armste helft van de Nederlanders relatief veel, omdat zij meer last hebben van bijvoorbeeld de BTW-belasting of verzekeringspremies.

Met een goede vermogensbelasting betalen ook de rijken hun eerlijke deel aan de samenleving, en kunnen andere belastingen misschien zelfs wel omlaag.

Belastingexpert Gabriel Zucman legt uit hoe we rijken eerlijker kunnen laten bijdragen. (Zie 6 economische voorstellen voor een betere wereld na corona – VPRO Tegenlicht – VPRO)