1. Stop de belastingontwijking

Het is misschien wel een van de grootste problemen van deze tijd: belastingontwijking.

En dat wringt, zo merkte ook schrijver Anand Giridharadas op in ‘Kijken naar de rijken’.

Bedrijven maken gebruik van onze waardevolle infrastructuur, maar betalen daar maar weinig aan mee. De verdiensten zijn vooral voor het management en de aandeelhouders. En als het fout gaat, zoals nu, dan zijn de verliezen voor de belastingbetaler.

Schrijver Anand Giridharadas legt uit hoe Nederland andere landen pijn doet door belastingontwijking te faciliteren.

Dat kan anders. Willen we de welvaart beter verdelen over onze samenleving, dan zullen we eerst dit lek moeten dichten. En dat is makkelijker dan we denken, zo zegt de Franse belastingexpert Gabriel Zucman in onze special ‘Let’s talk about taxes’.

Het enige dat we nodig hebben, is voldoende politieke wil. Leiders die uitdragen dat het niet oké is, om grote winsten te verplaatsen. Ambtenaren die genoeg middelen hebben om achter de grootste boeven aan te gaan.

Die politieke instelling is overigens al aan het omslaan. Sinds een aantal jaar zijn grote bedrijven verplicht om per land te melden hoeveel winst ze maken en hoeveel belasting ze daarover betalen. Zo moet Apple aan de Amerikaanse belastingdienst melden hoeveel ze in elk land verdienen. Cosmeticabedrijf L’Oreal meldt zich bij Frankrijk, Fiat bij Italië, enzovoort. Bovendien wisselen belastingdiensten sinds 2018 deze informatie met elkaar uit.

bekijk ook: ‘Kijken naar de rijken’

Elk land kan kan dus zien hoeveel belasting een bedrijf zou moeten betalen in zijn eigen land. Er is niets dat landen tegenhoudt, zegt Zucman, om het juiste bedrag eindelijk eens te gaan innen.

Sterker nog: daar valt geld mee te verdienen. Zucman legt hier in de video uit hoe landen zelfstandig maatregelen kunnen nemen, om zo uiteindelijk tot een Europese samenwerking te komen.